Laat je eens masseren

Medical taping

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werd een tapingmethode ontwikkeld van uit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemparatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.


In het Medical Taping Concept wordt gebruik gemaakt van een elastische katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal ventileert. Daardoor wordt de tape zeer goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. De tape kan meerdere dagen gedragen worden. Bij langdurige toepassing verdient het aanbeveling om de tape een keer in de 3 tot 5 dagen te vernieuwen. De tape is tevens watervast, er kan mee gedouched worden en zwemmen en baden vormen geen probleem.

Effecten van Medical Taping Concept

De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat de tape een liftend effect uitoefend op de opperhuid. Door de liftende werking van de tape ontstaat er meer ruimte ter hoogte van de subcutis, waar zich diverse receptoren en bloed- en lymfvaten bevinden. Doordat er verschillende tapetechnieken kunnen worden toegepast, kan de tape ook diverse andere effecten bewerkstelligen. De tape kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de fysiologische bewegingen te ondersteunen en op die manier het zelfgenezend vermogen van het lichaam op gang te brengen. De tape wordt dus eigenlijk gebruikt om die processen te ondersteunen die het lichaam als het volledig gezond zal zijn, zelfstandig zou uitvoeren. Tevens zorgt het liftende effect dat de tape op de huid uitoefent ervoor dat de onderhuidse doorbloeding en lymfeafvoer wordt bevorderd. Door de liftende effect komt er namelijk minder druk op de initiele lymfevaten, waardoor deze zich verder kunnen openen. Dit is precies wat men bij manuele lymfedrainage wil bewerkstelligen.


Medical Taping Concept kan worden gebruikt om:

  • De spierfuncties te verbeteren door de spierspanning te reguleren
  • Slechte doorbloeding of vertraagde lymfeafvoer te verbeteren
  • Pijnklachten te verminderen
  • De gewrichtfuncties te ondersteunen
  • Het zenuwstelsel te beïnvloeden door middel van manipulatie van de reflexpunten